Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarvitaan lisää
Avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarvitaan lisää

Avoimia varhaiskasvatuksen palveluja, kuten kerhoja, avoimia päiväkoteja ja puistotoimintaa, ei ole riittävästi tarjolla. Lapset ja perheet ovat palvelujen saannissa eriarvoisessa asemassa erikokoisissa kunnissa.

Tiedot ilmenevät sosiaali- ja terveysministeriön ja pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus SOCCAn tekemästä selvityksestä avoimen varhaiskasvatuksen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvityksen lähtökohtana on hallitusohjelmaan sisältyvä tavoite kehittää varhaiskasvatuspalveluja monimuotoisemmiksi lisäämällä lasten osa-aikaista hoitoa, avoimia päiväkoteja ja kerhotoimintaa.

Kyselyyn vastasi 206 kuntaa. Näistä kunnista vain 50 prosenttia järjestää kunnan toimintana avoimia varhaiskasvatuspalveluja. Kaikissa suurissa ja lähes kaikissa keskisuurissa kunnissa on tarjolla avointa varhaiskasvatusta. Alle 10 000 asukkaan kunnista vain 34 prosenttia tarjoaa avoimia varhaiskasvatuksen palveluja.

Kyselyyn vastasivat päivähoidon johtajat ja ohjaajat sekä muut kunnassa päivähoidosta vastaavat viranhaltijat. Heistä 54 prosenttia arvioi, että palveluja oli riittämättömästi. Mitä suurempi kunta, sitä riittämättömämmiksi palvelut arvioitiin. Selvityksen mukaan palveluja tarvittaisiin lisää myös suurissa ja keskisuurissa kunnissa, vaikka niissä palveluja onkin tarjolla.

Merkittävimpiä palvelun järjestäjiä olivat kuntien ohella seurakunta, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja 4H-yhdistykset. Selvityksessä ilmeni, että eri järjestäjätahojen yhteistyö ja toiminnan koordinointi on vähäistä.

Selvityksessä todetaan, että avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on tällä hetkellä moninaista ja laadultaan kirjavaa. Kehittämistä kaipaa avointen varhaiskasvatuspalveluiden ohjaus, valvonta, arviointi ja tilastointi. Toiminnan sisältöä, pedagogiikkaa, suunnittelua ja henkilöstön osaamista pitää vahvistaa. Myös käsitteitä ja toimintamuotojen nimikkeitä ehdotetaan muutettaviksi. Monissa kunnissa käytössä oleva nimitys leikkitoiminta ehdotetaan korvattavaksi nimityksellä avoin varhaiskasvatus.

Laadukkailla avoimen varhaiskasvatuksen palveluilla voidaan edistää lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, ja hyvällä palveluohjauksella ohjata perheitä heille sopivimman palvelun piiriin. Avoin varhaiskasvatus on kehitettävä nykyistä paremmin perheitä palvelevaksi yhdeksi varhaiskasvatuksen muodoksi ja vaihtoehdoksi kokopäiväiselle päivähoitopaikalle.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy