Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholin käyttö uskallettava ottaa puheeksi vastaanotolla
Alkoholin käyttö uskallettava ottaa puheeksi vastaanotolla

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alkoholin käyttö näkyy yhä enemmän terveydenhuollossa; joka viides mies ja joka kymmenes nainen on riskikäyttäjä.

Varhainen puuttuminen alkoholin suurkulutukseen, mini-interventio, on tieteellisesti osoitettu hyväksi keinoksi vähentää alkoholihaittoja terveydenhuollon palveluissa. Riskikäyttäjän neuvonta tilanteessa, jolloin riippuvuutta ei vielä ole kehittynyt, on tehokasta ja kustannusvaikuttavaa toimintaa.
 

Mini-interventiotoiminnan kaikkia mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole vielä riittävästi hyödynnetty terveydenhuollossa. Tähän ovat vaikuttaneet asenteet, kiireinen työrytmi ja mini-interventiotyön tekemiseen tarvittavien riittävien tietojen sekä taitojen puute.

Ministeriön mielestä alkoholin käytöstä kysyminen ja muu mini-interventiotoiminta on saatava perusterveydenhuollon rutiinitoiminnaksi, jota terveydenhuollon ammattihenkilöt laajasti tekevät.

Perusterveydenhuollossa tavoitetaan hyvin alkoholin riskikuluttajat, joilla ei vielä ole merkittäviä haittoja juomisestaan. Alkoholin riskikäyttäjien neuvontaan on varattava riittävät resurssit ja sosiaalihuollon vastaavaan toimintaan on luotava kiinteät yhteydet. Jos kunnat panostaisivat systemaattisesti mini-interventioon, saataisiin vuodessa merkittävät säästöt ja vältettäisiin paljon inhimillistä kärsimystä.

Valtakunnallisessa mini-interventiohankkeessa (VAMP) on luotu työvälineet, verkostot ja toimintatavat mini-intervention laajaan toteuttamiseen. Hankkeen loppuvaiheessa osallistujakuntia on ollut jokaisesta viidestä läänistä ja kohdekuntien väestömäärä on ollut neljäsosa Suomen asukasmäärästä. Näissä kunnissa toimii yhteensä noin 1000 lääkäriä ja 4000 hoitajaa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy