Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Terve suu - terve elämä
Terve suu - terve elämä

Hammashygienian voisi yksinkertaistaa muotoon Terve suu, terve elämä, sillä huonosti hoidetut hampaat ovat terveysriski.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan pahimmassa tapauksessa huonosti hoidetut hampaat ja sairas suu mm. lisäävät diabetesriskiä, nelinkertaistavat halvausriskin ja nostavat sydänkohtausriskin jopa 14-kertaiseksi.

Meillä Suomessa, missä valtio on huolehtinut jo vuosikausia perushammashoidon saatavuudesta, on varmasti harvemmassa näitä pahimpia tapauksia, mutta tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö meidänkin täällä Pohjolassa tulisi kiinnittää suuhumme enemmän huomiota. Parhaimmassa tapauksessa hiukan paremmalla omahoidolla me suomalaiset pystyisimme pysymään erossa tekohampaista hautaan asti.

Mutta mitä me voisimme tehdä paremmin? Me olemme oppineet harjaamaan hampaamme muulloinkin kuin vain aamulla, vaihtamaan hammasharjan säännöllisin väliajoin, käyttämään fluoripitoista hammastahnaa ja joskus me jopa muistamme poistaa plakkia hammaslangallakin.

Mitä muuta meiltä vaaditaan? Käynti hammaslääkärillä parin vuoden välein, vaikka mitään hälyttävää ei olisi ilmaantunut, on ensimmäinen must-juttu. Ja sitten mennäänkin heti jo miellyttävimpiin keinoihin.

Tee on todettu hyväksi hampaille. Yhden uskomuksen mukaan, jos englantilaiset eivät olisi juoneet historiansa aikana litrakaupalla teetä, he olisivat kaikki nyt hampaattomia. Ehkä ei nyt sentään, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä henkilöillä, jotka juovat teetä monta kertaa päivässä on vähemmän plakkia kuin ei-teenjuojilla. Musta tee, kuten kahvikin, tietysti tummentaa hampaita, mutta vihreä tee ei tee sitä.

Toinen kiva keino pitää hampaat kunnossa on syödä purukumia. Xylitoli-purukumi suojaa hampaita lisäämällä syljen eritystä ja katkaisemalla hampaiden kiilteelle vaarallisia happohyökkäyksiä. Kolmas miellyttävä, ruuan jälkeinen keino on päättää ateria mieluummin juustoon kuin makeaan jälkiruokaan. Tutkijoiden mukaan Cheddar-juusto, Gouda, Monterey Jack ja Mozzarella ovat erityisesti ansioituneita hammashoitajia. Eikä juustoa tarvitse syödä kilokaupalla, yksi puraisu riittää.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy