Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Terveys puhuttelee suomalaisia
Terveys puhuttelee suomalaisia

Lähes kaikki suomalaiset tietävät omien elintapojensa vaikuttavan ratkaisevasti terveyteensä. Valtaosa hoitaa terveyttään hyvin ja haluaa pyrkiä yhä parempaan. Suomalaiset kuitenkin myöntävät, että tahtotilan ja horjuvan itsekurin välinen taistelu on kovaa. Suurimpina haasteina pidetään kuntoilun tehostamista ja ylipainon selättämistä.

Terveyden edistämisen keskus ry:n (Tekry) Taloustutkimuksella teettämä tutkimus osoittaa, että aihe kiinnostaa ja ohjeita terveyteen löytyy.

Tutkimukseen osallistui 2000 suomalaista - puolet heistä internetissä, puolet henkilökohtaisessa haastattelutilanteessa. Otos on valtakunnallinen ja edustaa hyvin 15-79-vuotiaita suomalaisia.

Omiin vaikutusmahdollisuuksiin uskotaan

Suomalaiset tietävät, että omat valinnat vaikuttavat terveyteen, peräti 93 prosenttia on samaa mieltä lauseesta "elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti ihmisen terveyteen". Ihmiset eivät ole kyllästyneet informaatioon terveyden rakentamisesta; 92 prosenttia myöntää, että on hyvä asia, kun ihmiset saavat ohjeita elääkseen terveellisesti. Prosenttiluvut putoavat, kun puheeksi tulevat käytännön valinnat; vain 56 prosenttia arvioi, että terveellisten valintojen tekeminen on helppoa.

Mistä terveellisten valintojen tekeminen kiikastaa?

Tutkimuksessa kysyttiin, miksi terveellisten valintojen tekeminen on vaikeaa. Lähes puolet vastaajista ei kaunistele asioita vaan mainitsee syyksi itsekurin puutteen - muodossa tai toisessa. Herkut houkuttavat, laiskuus vallitsee. Nämä vastaukset ovat ymmärrettäviä, jos terveellisestä ruuasta on mauton mielikuva ja itselle sopiva liikunnan muoto on löytymättä. Ei vastenmielisiä valintoja tehdä pitkään, omasta terveydestä huolehtimisen tulisi olla kivaa toimintaa.

Joka neljäs vastaaja kertoo tiedon puutteen olevan terveellisten valintojen esteenä. Myös ristiriitaiset tutkimustulokset ja asiantuntijoiden erimielisyydet hämmentävät. Vastauksissa on hieman selittelynkin makua, sillä esimerkiksi elintapojen ja terveyden välisistä yhteyksien päälinjoista asiantuntijat ovat kaiken kaikkiaan hyvin samaa mieltä. Toisaalta yksittäiset uudet tutkimustulokset pääsevät otsikoihin sitä paremmin, mitä sensaatiomaisempia ne ovat. Tämä saattaa hämmentää ihmisiä.

Omat ohjeet terveyteen

Vastaajilta kysyttiin millaisia keinoja heillä on terveyden ja hyvän olon saavuttamiseksi. Vain 3 prosenttia vastaajista ei osannut mainita mitään keinoa ja lähes kaikki mainitsivat useita keinoja. Hyvä ja terveellinen ruoka ja liikunta mainittiin eri muodoissa usein, mutta yhtä lailla kerrottiin rentoutumisen ja ihmissuhteiden hyvää tekevästä vaikutuksesta. Vapaamuotoisissa vastauksissa korostettiin kohtuuden ja itsensä kuuntelun merkitystä terveysvalinnoissa.
Suomalaisille ei siis voi lyödä terveysohjelmaa kouraan, vaan ihmiset haluavat valita itse. On tärkeämpää kannustaa ihmisiä tekemään pieniäkin oikean suuntaisia ja mieluisia valintoja kuin turhauttaa liikaa vaatimalla.

Valtaosa hoitaa terveyttään hyvin

Tutkimuksen perusteella 17 prosenttia hoitaa terveyttään hyvin ja 42 prosenttia melko hyvin. Haasteellisimpia terveyteen liittyviä osa-alueita erottuu kaksi. Näiden eteen tehdään töitä, mutta sen ei koeta riittävän. 58 prosenttia suomalaisista pitää painoaan kurissa hyvin tai melko hyvin, mutta 43 prosenttia haluaisi parantaa tilannetta tässä suhteessa. Kuntoilukin näyttää vielä haasteelliselta, sillä 56 prosenttia toteuttaa kuntoilua ainakin melko hyvin. Silti 50 prosenttia haluaisi parantaa nykyisestä.

Lähde: Tekry
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy