Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Skitsofrenian hoito ja kustannukset vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin
Skitsofrenian hoito ja kustannukset vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin

PERFECT-hankkeen mukaan skitsofreniapotilaiden hoidossa, kustannuksissa ja hoidon vaikuttavuudessa on suuria sairaanhoitopiirikohtaisia eroja: Hoitojaksojen pituuksien erot olivat suurimmillaan yli kaksinkertaisia. Vuosittain sairautta ilmaantuu eniten Etelä-Karjalan ja vähiten Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Tutkimusaineistoon kuuluu 7 503 skitsofreniaan vuosina 1995–2001 sairastunutta henkilöä.
 

Skitsofreniaa sairastavien ensimmäisten hoitojaksojen pituudet ovat kasvaneet ja psykiatristen hoitopäivien määrät lisääntyneet vuosina 1995–2001. Ensimmäinen hoitojakso oli lyhin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä (48 vrk), kun Satakunnan (112 vrk) ja Kymenlaakson (101 vrk) sairaanhoitopiireissä ensimmäinen hoitojakso oli pisin.

Potilasta kohden ensimmäisen vuoden laitoshoidon kustannukset olivat matalimmat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä (noin 12 000 €) ja korkeimmat Kainuun sairaanhoitopiirissä (noin 32 000 €). Viiden vuoden laitoshoidon kustannukset olivat edelleen matalimmat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä (noin 37 600 €) mutta korkeimmat Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (noin 90 000 €).

Hoidon vaikuttavuutta arvioitiin tarkastelemalla uusintahoitojaksolle tulleiden osuutta, avohoidossa selviytymistä ja kuolleisuutta. Uusintahoitojaksolle palaavien osuus viidentenä seurantavuotena oli suurinta Keski-Pohjanmaan (48 %) ja Etelä-Savon (44 %) sairaanhoitopiireissä. Uusintahoitojaksoja oli vähiten Etelä-Karjalan (29 %) sairaanhoitopiirissä. Ensimmäisenä sairastamisvuotena laitoshoidossa oltiin enemmän, viidentenä sairastamisvuotena laitoshoitopäiviä oli vähemmän. Tilanne on sama kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä paitsi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa viidentenä sairastamisvuotena laitoshoitopäiviä oli enemmän kuin ensimmäisenä.

Viiden vuoden aikana kuoli 5,3 prosenttia potilaista. Kuolemista itsemurhia oli 39 prosenttia. Kuolleisuus oli suurinta Varsinais-Suomen, Kainuun ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiireissä ja pienintä Keski-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiireissä.

Sairaanhoitopiirien välisiä eroja ei ole vielä analysoitu, mutta ne voivat selittyä osittain erilaisilla voimavaroilla ja hoitokäytännöillä. Tavoitteena on arvioida, mikä merkitys skitsofrenian hoidon yhtenäistämisellä ja tehostamisella on kustannusvaikuttavuuteen.

PERFECT-skitsofrenia on osa laajempaa yliopistosairaanhoitopiirien, Stakesin ja Kelan PERFECT-hanketta. Hankkeessa selvitetään suurten ja kalliiden sairausryhmien hoidon vaikuttavuutta ja kustannuksia. Hankkeessa luodaan rekisteritietoihin perustuva vertailutietokanta, jonka avulla sairaanhoitopiirit voivat vertailla hoitoja, niiden kustannuksia ja vaikuttavuutta suhteessa toisiin sairaanhoitopiireihin.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy