Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Liukas keli lisää tapaturmia
Liukas keli lisää tapaturmia

Talven mukanaan tuomia tapaturmia voidaan vähentää. Kengät kannattaa valita kelin mukaan, ja liukuesteet tuovat lisäturvallisuutta.

Kelin mukaiset jalkineet ja liukuesteet jalkineiden pohjissa ovat tehokas keino torjua liukastumisia, mutta kaatumisonnettomuuksia voi ehkäistä myös säännöllisellä tasapainoharjoittelulla.

Kaatumiset ovat ikäihmisten yleisin kotitapaturma. Jopa 80 prosenttia ikääntyneiden tapaturmista on kaatumisia, liukastumisia ja putoamisia. Kaatumisista ja liukastumisista joutuu hakeutumaan sairaalahoitoon jopa 50 000 suomalaista vuosittain. Kaikkiaan niistä aiheutuu yhteiskunnalle yli puolen miljardin euron kustannukset vuosittain.

Kulkuväylien kunnossapidolla ja kelitiedottamisella merkittävä rooli

Liukastumisen kannalta pahin säätilanne on silloin, kun jään päälle sataa vähän kuivaa lunta tai vettä. Jalankulkuväylien kunnossapitäjän on kiinnitettävä liukkailla keleillä erityistä huomiota kulkuväylien oikea-aikaiseen hiekoitukseen, auraukseen, valaistukseen ja esteettömyyteen. Virheellisillä hoitotoimilla kulkuväylien turvallisuus voi heikentyäkin.

Jalankulkijan kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen jalankulkutiedotteita (www.ilmatieteenlaitos.fi/jalankulku), katsoa ulos ikkunasta ja valita kengät kelin mukaan liukuesteillä tai ilman.Liukuesteiden valinnassa kannattaa tarkistaa, että ne pysyvät tukevasti paikallaan eivätkä liikaa rajoita liikkumista. Ne tulee tarvittaessa voida riisua tai ottaa pois käytöstä vaivattomasti. Sileillä ja kovilla alustoilla kuten kivilattioilla liikuttaessa liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

Liukuesteitä on muun muassa jalkineen pohjan ja koron alle kiinnitettäviä malleja, jalkineiden päälle puettavia, kalossimallisia liukuesteitä sekä jalkineen pohjaan kiinnitettäviä nastoitussarjoja. Lisäksi on olemassa jalkineeseen integroituja liukuesteitä.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy