Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholin kulutus tasaantui, haittoja edelleen runsaasti
Alkoholin kulutus tasaantui, haittoja edelleen runsaasti

Alkoholia juotiin viime vuonna 2,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Kulutuksen lasku ei ole vaikuttanut alkoholisairauksiin ja -kuolemiin, joiden määrät ovat edelleen veronalennusta seuranneella korkealla tasolla. Nämä tiedot käyvät ilmi Stakesin Päihdetilastollisesta vuosikirjasta 2007.

Alkoholia kulutettiin viime vuonna sadan prosentin alkoholina 10,3 litraa asukasta kohden. Kulutus laski 0,2 litraa vuoteen 2005 verrattuna. Lasku johtuu matkustajatuonnin vähenemisestä. Kokonaiskulutus oli vuonna 2006 sadan prosentin alkoholina hieman yli 54 miljoonaa litraa.

Sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kirjattiin viime vuonna runsaat 36400 hoitojaksoa, joiden pää- tai sivudiagnoosina oli alkoholisairaus. Alkoholisairauksien hoitojaksoja on edelleen eniten 45–64-vuotiaiden ikäryhmässä.

Alkoholisairauksien hoitojaksot ovat kasvaneet vuoteen 2003 verrattuna noin 12 prosenttia. Miesten osuus hoitojaksoista oli 80 ja naisten 20 prosenttia. Pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyvien maksasairauksien hoitojaksot vähenivät vuonna 2006, kun taas psykoosien hoitojaksot kasvoivat edelleen.

Alkoholin käyttöön liittyvät kuolemantapaukset ovat lisääntyneet 22 prosenttia vuosina 2004–2006. Alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuoli viime vuonna 2 032 henkilöä. Maksasairauksien aiheuttamat kuolemat pysyivät vuonna 2006 lähes ennallaan, mutta myrkytyskuolemat lisääntyivät. Lisäksi päihtyneenä tapaturmiin ja väkivaltaan kuoli noin tuhat henkilöä. Alkoholisyyt ovat olleet työikäisten, 15–64-vuotiaiden miesten ja naisten, yleisin kuolinsyy jo pari vuotta.

Huumausaineiden käytöstä aiheutuneet sairaalahoitojaksot muodostavat viidenneksen kaikista päihteisiin liittyvistä hoitojaksoista. Huumausaineiden käyttö aiheuttaa lähes puolet alle 35-vuotiaiden päihdehoitojaksoista. Vuonna 2005 terveydenhuollon vuodeosastoilla rekisteröitiin 9 000 hoitojaksoa, joissa huumesairaus oli pää- tai sivudiagnoosina. Huumausaineiden käyttö liittyi viime vuonna ennakkotietojen mukaan 183 kuolemantapaukseen.

Alkoholin käyttö aiheutti vuonna 2005 yhteiskunnalle 670–900 miljoonan euron ja huumeiden käyttö 190–270 miljoonan euron välittömät kustannukset. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon osuus oli lähes puolet kustannuksista.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy