Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alzheimer-keskusliitto suosittaa muistihoitaja ja muistineuvoja –nimikkeitä
Alzheimer-keskusliitto suosittaa muistihoitaja ja muistineuvoja –nimikkeitä

Muistisairaiden parissa työskentelevät sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset haluavat yhtenäistää toimenkuviinsa liittyviä nimikkeitä. Nimikkeiden kirjo on tällä hetkellä laaja ja sekaannuksia aiheuttava.

Dementia-sanan käytöstä hoitohenkilökunnan nimikkeissä pyritään kokonaan eroon.

Alzheimer-keskusliitto kartoitti muistisairaiden parissa työskentelevistä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista käytettyjä ammattinimikkeitä. Esiin nousi yli 20 erilaista nimikettä. Muistihoitajan ja muistineuvojan lisäksi yleisesti käytettyjä nimikkeitä ovat dementiahoitaja, dementianeuvoja ja dementiayhdyshenkilö. Kysely suunnattiin muistisairaiden parissa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Eroon dementia-sanasta henkilöstön nimikkeissä

Muistisairaiden parissa työskentelevät mieltävät dementia-alkuiset nimikkeet huonosti suomenkieleen istuviksi sekä ikäihmisille vaikeiksi käyttää ja muistaa. Muisti-alkuisia nimikkeitä pidettiin selkeinä, helppoina ja voimavaralähtöisinä.

Muistiongelmista kärsivän on helpompi lähestyä muistineuvojaa tai -hoitajaa kuin dementianeuvojaa. Dementia-etuliitteen käytön koettiin leimaavan muistioireiset ihmiset sairaiksi jo ennen kuin varsinaista dementoivaa sairautta on todettu.

Suosituksen nimikemääritelmät

Alzheimer-keskusliiton nimikesuositus julkaistiin Tampereella 11.-12.10.2007 järjestetyssä Muistihoitajaseminaarissa. Suosituksessa määritellään nimikkeet seuraavasti:

Muistihoitajat: Ne sosiaali- ja/tai terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneet hoitajat, jotka toimipaikassaan vastaavat muistihäiriöihin liittyvistä asioista.

Muistineuvojat: Ne sosiaali- ja/tai terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneet ammattilaiset, joiden työnkuvaan kuuluu muistisairauksiin liittyvä neuvonta ja ohjaus.

Muistihoitajille ja -neuvojille suunnattuun kyselyyn vastasi 146 henkilöä.

Lähde: Alzheimer-keskusliitto ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy