Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lääkkeiden viitehintajärjestelmä on turha ja hankala uudistus
Lääkkeiden viitehintajärjestelmä on turha ja hankala uudistus

Suomen Reumaliitto vastustaa lääkkeiden viitehintajärjestelmän käyttöönottoa Suomessa.

Viitehinnan perusteella lasketaan lääkkeen Kela-korvaus. Korvaus määritellään yleensä halvimman tai halvimpien valmisteiden mukaan. Säästön maksaa potilas, joka apteekissa kieltäytyy vaihtamasta reseptilääkettään rinnakkaislääkkeeseen.

Liiton mielestä ehdotettu järjestelmä ei tuo säästöä vaan sen käynnistys, ylläpito ja valvonta voivat osoittautua kalliiksi. Lääkkeiden vaihtojärjestelmä, lääkkeiden tukkuhintojen alennus ja alan kilpailu ovat jo hillinneet kustannusten kasvua huomattavasti. Tämän hallituskauden tavoite, joka rajoittaa kasvun viiteen prosenttiin, on jo toteutunut.
 
Lääkekorvausten kustannukset nousivat vuonna 2006 vain 2,2 prosenttia.

Reumaliiton mukaan potilaiden painostus valitsemaan halvinta lääkettä on kyseenalaista sekä lääketieteellisesti että taloudellisesti. Vaikuttavan aineen lisäksi lääkkeen sopivuuteen vaikuttavat tablettien koko ja sidosaineet. Monia lääkkeitä käyttäville potilaille viitehintajärjestelmään siirtyminen saattaa aiheuttaa kohtuuttomia muutoksia lääkehoidossa. Monet reumapotilaat käyttävät useita lääkkeitä. Suomen Reumaliiton mielestä lääkevalinnan perusteen pitäisi olla ensisijaisesti lääketieteellinen.

Suurin osa pitkäaikaissairaista useita lääkkeitä käyttävistä potilaista on pienituloisia ja iäkkäitä, joita pienetkin asiakasmaksujen lisäykset köyhdyttävät entisestään. Parhaillaan siirrytään sähköiseen reseptijärjestelmään, joka näyttää rinnakkaiset lääkevaihtoehdot samanaikaisesti. Tämä helpottaa halvimman lääkkeen turvallista valintaa. Hyvä potilaiden lääkeohjaus voi säästää lääkemenoja.  Suomen Reumaliiton mielestä huolellinen lääkevalinta hillitsee kustannuksia ja edistää potilaiden toimintakykyä.

Lähde: Reumaliitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy