Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Oppilailla univajetta ja väsymystä
Oppilailla univajetta ja väsymystä

Kouluterveyskysely 2007:n mukaan oppilaiden päivittäinen oireilu on lisääntynyt selvästi yläluokkalaisilla ja lukiolaisilla.

Päivittäistä väsymystä on joka kuudennella, tytöistä jopa joka viidennellä. Niillä oppilailla, joilla on huonot terveystottumukset, päivittäistä väsymystä on joka neljännellä. Mikäli myös kouluolot koetaan puutteellisiksi, päivittäinen väsymys lähes kolminkertaistuu.

Fyysiset oireet ovat lisääntyneet peruskoulun 8.- ja 9.- luokkalaisilla sekä lukion 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoilla. Päivittäin vähintään kahta oiretta kokevien osuus on kasvanut yläluokilla 15 prosentista 18 prosenttiin ja lukiolaisilla 14 prosentista 16 prosenttiin neljän vuoden aikana. Pojista joka kymmenennellä ja tytöistä joka neljännellä on vähintään kaksi oiretta päivittäin. Joka kuudes yläluokkalainen ja lukiolainen tuntee itsensä väsyneeksi päivittäin, tytöistä jopa joka viides.

Päivittäinen väsymys on yhteydessä huonoon ateriarytmiin, vähäiseen liikkumiseen, myöhään valvomiseen, alkoholin käyttöön ja tupakointiin. Mitä useampia epäedullisia terveystottumuksia nuorella on, sitä yleisempää myös on päivittäinen väsymys. Yksittäisistä terveystottumuksista erityisesti arki-iltaisin myöhään valvominen on yleistynyt vuodesta 2003 jopa 5 prosenttiyksikköä. Yläluokkalaisista pojista 30 prosenttia ja tytöistä 21 sekä vastaavasti lukiolaisista pojista 45 prosenttia ja tytöistä 26 menee arki-iltaisin nukkumaan illalla yhdentoista jälkeen.

Päivittäinen väsymys on jopa kolme kertaa yleisempää niillä oppilailla, jotka kokevat puutteita opettajasuhteessa, luokan ilmapiirissä, työympäristössä tai vuorovaikutuksessa. Myös vaikeudet opiskelussa ja koulukiusatuksi tuleminen näkyvät päivittäisenä väsymyksenä. Yläluokkalaisilla pojilla kuudessa vuodessa koulukiusaaminen on lisääntynyt 6 prosentista 8 prosenttiin.

Nuorten riittävän pitkän yöunen varmistaminen, säännöllinen liikunta ja ateriarytmi ovat ensisijaisesti perheen vastuulla. Myös koulun terveystiedon opetuksessa ja kouluaikaisen ruokailun järjestämisessä näihin tulee edelleen kiinnittää huomiota. Päivittäinen väsymys on selvästi yleisempää niillä oppilailla, jotka kokevat puutteita kouluoloissa terveystottumuksista huolimatta. Yhdessä vanhempien kanssa kouluyhteisö voi merkittävästi vähentää nuorten oireilua kehittämällä koulun työilmapiiriä ja sosiaalisia suhteita, ehkäisemällä koulukiusaamista sekä tarjoamalla apua opiskeluvaikeuksissa.

Kouluterveyskyselyyn on vuosina 1996-2007 osallistunut lähes 400 kuntaa ja vuosittain kyselyyn on vastannut 46 000-90 000 oppilasta. Huhtikuussa 2007 kyselyyn vastasi 73 717 nuorta 206 kunnasta Oulun ja Länsi-Suomen lääneistä sekä Ahvenanmaalta: 50 470 yläluokkalaista ja 23 247 lukiolaista.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy