Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankejärjestelmä ei vastannut odotuksia
Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankejärjestelmä ei vastannut odotuksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankejärjestelmä ei vastannut odotuksia. Hankerahoitusjärjestelmällä ei ole päästy haluttuihin tuloksiin kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon suuntaamisessa.

Hankejärjestelmän avulla on kuitenkin pystytty aktivoimaan kuntia ja lisäämään niiden välistä yhteistyötä.

Hankerahoitusjärjestelmässä valtio rahoittaa osan hankkeesta ja hankkeen toteuttaja loput. Tarkastuksessa pyrittiin selvittämään, onko sosiaali- ja terveysministeriö onnistunut suuntaamaan hankerahoitusjärjestelmän avulla kuntien toimintaa tavoitteidensa mukaisesti.

Kehittämishankejärjestelmällä ei ole saavutettu kaikkia sille asetettuja tavoitteita, mikä on johtunut mm. järjestelmän puutteellisesta kokonaiskoordinaatiosta. Tulosten saavuttamista ovat vaikeuttaneet alkuvaiheen puutteellinen ohjeistus, ministeriön ja lääninhallitusten epäselviksi jääneet roolit sekä ongelmat hankkeiden suunnittelussa, siirtämisessä perustyöhön ja erityisesti soveltamisessa laajemmin.

Hankejärjestelmä ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla sosiaali- ja terveysministeriön strategian toteuttamisvälineenä, mutta se on puutteistaan huolimatta aktivoinut kuntia ja antanut niille mahdollisuuden oman toimintansa kehittämiseen. Hankkeilla on saavutettu tuloksia ja hanketoiminta on lisännyt kuntien välistä yhteistyötä.

Hankejärjestelmän parantamiseksi valtionavustusta saavista hankkeista tulee jatkossa edellyttää tarkkoja hankesuunnitelmia. Nykyisellään suunnitelmien vaatimustaso ei ole ollut kovin korkea ja hankkeiden suunnittelu on usein jatkunut vielä niiden käynnistymisen jälkeen. Hankkeiden arviointiin tulee kehittää yhtenäiset kansalliset kriteerit ja hankkeilta olisi hyvä edellyttää myös ulkopuolista arviointia. Hyvien käytäntöjen levittämiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi hankkeiden tulosten ja kokemusten tulee olla kattavasti saatavilla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustusjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2003. Järjestelmän avulla sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii suuntaamaan resursseja niihin hankkeisiin, joiden avulla edistetään kansallisesti merkittäviä sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteita kunnissa. Valtio käytti kehittämishankkeisiin vuosina 2003–2007 yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Nykyisen järjestelmän korvaa vuoden 2008 alusta lähtien kansallinen kehittämisohjelma.

Lähde: Valtiontalouden tarkastusvirasto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy