Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kela toteuttaa terveydenhuollon sähköisen arkiston
Kela toteuttaa terveydenhuollon sähköisen arkiston

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä astui voimaan 1.7.2007. Suomeen rakennetaan valtakunnallinen, sähköinen potilastiedon arkisto, jonka käyttäjäksi tulee koko terveydenhuolto.

Potilastiedon arkiston toteuttaa Kela ja se otetaan käyttöön vähitellen vuosina 2008–2011.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä sisältää merkittäviä uusia periaatteita. Suomeen rakennetaan valtakunnallinen terveydenhuollon tietojärjestelmäkokonaisuus, jonka tarkoituksena on edistää potilasturvallisuutta ja tehostaa terveydenhuollon palvelujen tuottamista.

Järjestelmä sisältää potilasasiakirjojen sekä reseptien tallennus-, arkistointi- ja välityspalvelut. Laki sähköisestä lääkemääräyksestä astui voimaan jo 1.4.2007. Yhdessä nämä kaksi lakia muodostavat perustan uusille sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Mittavilla uudistuksilla parannetaan sosiaali- ja terveysalan toimijoiden yhteistyötä ja mahdollistetaan potilastiedon siirrot sähköisesti yksiköstä toiseen, mikäli potilas antaa siihen suostumuksensa.

Heinäkuussa voimaan astuva laki myös parantaa terveydenhuollon asiakkaiden mahdollisuutta saada tietoa omista potilastiedoistaan ja niiden käsittelystä. Sähköisen katseluyhteyden avulla omiin potilastietoihin voi tulevaisuudessa tutustua turvallisesti kotikoneelta.

Kelan vastuulle on annettu kansallisesti merkittävän järjestelmän toteutus ja ylläpito. Tehtävää toteutusta varten Kela on käynnistänyt KanTo-hankkeen. Järjestelmän rakentaminen tapahtuu vaiheittain ja kansalaisille sen hyödyt näkyvät vasta järjestelmän tultua laajasti terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön. 

Tietojärjestelmäpalveluiden asiakkaita tulevat olemaan sekä apteekkijärjestelmät että koko sosiaali- ja terveydenhuollon toimijakenttä, niin julkinen kuin yksityinenkin sektori.  Niiden on kehitettävä omia tietojärjestelmiään toimittajiensa kanssa siten, että ne voivat neljän vuoden siirtymäaikana eli vuoteen 2011 huhtikuuhun mennessä liittyä kansallisten palvelujen käyttäjiksi.

Sähköisen reseptin käyttöönotto alkaa vuoden 2008 syksyllä. Asiakkaan katseluyhteys omiin reseptitietoihinsa pyritään saamaan valmiiksi samaan aikaan. Sähköiseen potilasarkistoon ensimmäiset tiedot talletetaan loppuvuodesta 2008.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy