Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sydäntautiriski - syy pienentää vatsaa
Sydäntautiriski - syy pienentää vatsaa

Hiljattain Kaliforniassa tehty tutkimus paljastaa sydäntautiriskin olevan kytköksissä erityisesti vatsan kokoon, ei kokonaislihavuuteen.

Eli mitä isompi vatsa, sitä suurempi riski sairastua sydäntautiin, vaikka olisi normaalipainoinen.

Sydäntautiriskiä on perinteisesti ”mitattu” painoindeksillä (BMI), kuten lihavuuttakin, mutta Lääkäri Carlos Iribarren Oaklandissa sijaitsevasta Kaiser Oermanente of Nothern California -instituutista ei pidä tätä tapaa oikeana. Lihaksikkaat, esimerkiksi voimaharjoittelua harrastaneet, henkilöt omaavat usein korkean painoindeksin olematta kuitenkaan ylipainoisia. Lisäksi henkilön painoindeksi voi olla normaalin rajan sisällä ja tällä saattaa kuitenkin olla iso vatsa.

Vatsan tai paremminkin vyötärön kokoa tutkineessa tutkimuksessaan Iribarren kävi läpi 101 765 miehen ja naisen tiedot vuosilta 1965 – 1970. Tiedoissa oli mukana henkilöiden vyötärömitat lääkärin tai hoitajan mittaamina.

Iribarren huomasi, että isovatsaisilla miehillä oli 42 prosenttia suurempi todennäköisyys saada sydäntauti kuin pienivatsaisilla. Naisilla vastaava luku oli 44 prosenttia. Riski oli jopa tätäkin suurempi silloin, kun kysymyksessä oli nuori henkilö.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy