Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ylä-Savossa menetetään elinvuosia
Ylä-Savossa menetetään elinvuosia

Ylä-Savon Kehitys Oy:n ja Efeko Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan Ylä-Savossa menetetään enemmän elinvuosia kuin muualla Suomessa.

Väestön hyvinvointi-indeksillä katsottuna yläsavolaisten miesten menetys oli 20 prosenttia maan keskitasoa huonompi, naisten 10 prosenttia.

Lähemmin katsottuna yläsavolaisten menetetyt elinvuodet johtuvat tapaturmista, alkoholismista, myrkytyksistä, verenkiertoelonsairauksista ja syövästä. Itsemurhat nostavat Iisalmessa, Lapinlahdella ja Varpaisjärvellä miesten tapaturma- ja myrkytystilastoja. Iisalmessa, Sonkajärvellä, Pielavedella, Lapinlahdella ja Vieremällä alkoholin liikakäyttö lisää miesten alkoholiperäisiä sairauksia.

Naisten menetetyt elinvuodet johtuvat Ylä-Savossa suurimmaksi osaksi verenkiertoelinten sairauksista.

Tutkimuksessa todetaan, että sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen pienentää varmasti menetettyjen elinvuosien saldoa, mutta loppujen lopuksi kaikkein tärkeimmässä asemassa on ihminen itse. Elinvuosien pituudessa on myös kysymys elämäntapavalinnoista. Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä omilla valinnoillaan, liikunnalla, ravitsemuksella ja suhtautumisellaan niin tupakkaan kuin päihteisiinkin.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy