Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Maailman Alzheimer-päivä peräänkuulutti dementoituneen oikeutta aktiiviseen arkeen
Maailman Alzheimer-päivä peräänkuulutti dementoituneen oikeutta aktiiviseen arkeen

21.9.2006 vietettiin jälleen kerran vuosittaista Maailman Alzheimer-päivää. Päivän tarkoituksena on tiedottaa tästä dementiaan johtavasta, hitaasti etenevästä taudista. Tämän vuoden teemana oli Oikeus aktiiviseen arkeen.

Vuosittain Alzheimeriin sairastuu Suomessa arvion mukaan peräti 11 000 henkilöä. Vuonna 2005 vähintään keskivaikeasti muistihäiriötä sairastavia oli maassamme jo 80 000.

Alzheimerin taudin syntysyitä ei vielä tunneta. Sen uskotaan johtuvan osaksi perimästä ja osaksi elintavoista. Perimälleen kukaan ei valitettavasti mahda mitään, mutta elintavoilla voidaan myöhästyttää Alzheimerin taudin puhkeamista.

Muistisairauksien ehkäisyssä terveelliset elintavat ovat avainasemassa. Monipuolinen ravinto (kala, vihannekset, hedelmät), liikunta ja aivojen aktiivinen käyttö viivästyttävät tutkimusten mukaan dementoivien sairauksien puhkeamista. Hoitamattomat sairaudet, kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit, lisäävät riskiä sairastua Alzheimeriin.

Tämän vuoden teemalla Oikeus aktiiviseen arkeen haluttiin nostaa esille kysymys dementoituvan ihmisen oikeuksista. Dementoivaan sairauteen sairastuneen tulee voida säilyttää oma ihmisarvonsa ja itsemääräämisoikeutensa mahdollisimman pitkään.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy