Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lihavuus ja tupakointi vanhentaa
Lihavuus ja tupakointi vanhentaa

Lihavuus ja tupakointi vanhentaa, ei vain ulkonäöllisesti vaan myös biologisestikin.

Newjerseyläiset tutkijat ovat huomanneet, että lihavilla ja tupakoivilla henkilöillä tapahtuu kromosomimuutoksia, jotka tekevät heistä biologisesti ”iäkkäämpiä” kuin samanikäiset normaalipainoiset ja ei-tupakoivat henkilöt.

Eli tupakointi ja ylipaino näyttäisivät kääntävän ajanhammasta huomattavalla vauhdilla eteen päin. Nopeinta ikääntyminen on lihavilla henkilöillä, jotka myös tupakoivat.

Ikääntyminen ja vanheneminen liitetään nykytietämyksen mukaan kromosomien päissä oleviin pieniin osiin eli telomeereihin. Mitä lyhemmät telomeerit, sitä iäkkäämpi henkilö. Telomeeri lyhenee aina solun jakautuessa. Jossain vaiheessa (noin 50 kerran jälkeen) telomeeri on niin lyhyt, että solu ei kykene enää jakautumaan. Tällöin se vanhenee nopeasti ja kuolee pois.

Nyt Englannissa ja Amerikassa tehdyn tutkimuksen avulla havaittiin, että liikakilot ja tupakointi aiheuttavat hapettumista, joka johtaa telomeerien ennenaikaiseen lyhenemiseen. Tutkimuksessa käytiin läpi 1122 englantilaisen naisen kromosomit. Naisista 120 oli erittäin lihavaa, 531 ei ollut polttanut koskaan, 203 poltti tupakkaa ja 269 oli lopettanut tupakoinnin.

Tutkimuksen aikana huomattiin, että ylipaino käänsi biologista kelloa eteen päin melkein yhdeksän vuotta, menneinä vuosina harrastettu tupakointi oli edistänyt ikääntymistä melkein viisi vuotta ja 40 vuotta jatkunut jokapäiväinen tupakointi oli lisännyt biologista ikää peräti seitsemällä ja puolella vuodella.

Ikääntymisen lisäksi Telomeerien lyheneminen liitetään läheisesti sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen sekä muihin iän myötä tuleviin sairauksiin.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy