Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Näin vältät sydänsairaudet
Näin vältät sydänsairaudet

Uusimpien tutkimustulosten mukaan sydänsairaudet ovat vältettävissä pienillä elintapamuutoksilla. On olemassa asioita, joita korjaamalla jokainen meistä voi pienentää omaa riskiään ja elää terveempää elämää.

Nämä seuraavat asiat vaikuttavat erittäin vahvasti vaaraamme sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lääkäreiden ja tutkijoiden mukaan kiinnittämällä huomiota niihin ja korjaamalla niitä, me voimme välttyä jopa ennenaikaiselta kuolemalta.

Verenpaine

Kohonnut verenpaine on usein täysin oireeton. Hoitamattomana se rasittaa ja vaurioittaa niin valtimoiden seinämiä kuin sydäntäkin. Tämä lisää mahdollisuutta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan, jos verenpaine on korkeammalla kuin 120/80, liikutaan vaarallisilla alueilla. Suomalaiset suositukset ovat maltillisempia ja pitävät tavoiteltavana painetta, joka on alle 130/85.

Kolesteroli

Vaikka kolesteroli on meidän elintoiminnoillemme välttämätön aine, sitä ei kuitenkaan saa olla meissä liikaa. Veren kohonnut kolesteroli johtuu yleensä siitä, että veren paha kolesteroli (LDL) on liian korkealla ja hyvä (HDL) liian matalalla.
 
Jo pienikin kolesterolitason aleneminen pienentää vaaraa sairastua sydänsairauksiin. Suomalaisten suositusten mukaan suositeltava kokonaiskolesteroliarvo on alle 5,0 mmol/l, jossa pahaa (LDL) kolesterolia ei saisi olla yli 3,5 mmol/l. Mutta esimerkiksi diabeetikoilla tämä LDL-taso ei - joidenkin lääkäreiden mielestä - saisi ylittää 2,5 mmol/l. Jos kokonaiskolesteroliarvo on 5,0 - 6,5 sydänsairauksien riski on jo lievästi koholla.

Ylipaino

Ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus on huomattava sydäntautien vaaratekijä.

Vaikka vaaka onkin laihduttajan paras kaveri ja pahin vihollinen, terveyden ja laihdutuskuurin tarpeellisuutta pohdittaessa painoindeksin laskeminen on kuitenkin se kaikkein varmin ja järkevin tapa mitata ylipainoa. Painoindeksi on luku, joka kertoo painon suhteen pituuteen. Painoindeksi siis arvioi painoa paljon terveellisemmin kuin vaaka tai peili.

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä [paino / (pituus x pituus) = painoindeksi]. Laskukaavassa paino on kiloina ja pituus metreinä. Esimerkiksi 165 cm pitkän ja 60 kiloa painavan henkilön painoindeksi lasketaan 60 / 1,65 x 1,65 = 22.

Alipaino alle 20
Normaalipaino 20 - 25
Lievä ylipaino 25 - 30
Huomattava ylipaino 30 - 35
Vaikea ylipaino 35 - 40
Sairaalloinen lihavuus yli 40

Huom. Painoindeksi ei sovellu hyvin lihaksikkaitten henkilöiden painon määritykseen, sillä indeksi ei pysty tekemään eroa rasva- ja lihaskudoksen välillä.

Elintavat

Tupakointi, rasvainen ja epäterveellinen ruoka, stressi, vihamielisyys ja liian vähäinen liikunta ovat joitakin elintapa-asioita, jotka lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Fyysisen hyvinvointimme lisäksi meidän tulisi huolehtia henkisestä terveydestämme. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joissa yksi asia vaikutta toiseen, ja me itse voimme tehdä ihmeitä huolehtiessamme omasta terveydestämme.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy