Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Huomattava ylipaino voi aiheuttaa uniapneaa sairastavalle hengitysvajetta
Huomattava ylipaino voi aiheuttaa uniapneaa sairastavalle hengitysvajetta

Painonhallinnalla tärkeä osa uniapnean hoidossa. Etenkin ylipainoisilla uniapneaa sairastavilla voi esiintyä hengitysvajetta.

Jo muutaman kilon pudotus voi helpottaa hengittämistä ja lisätä sitä kautta ihmisen hyvinvointia.
 

Uniapneaan liittyvien hengityskatkosten vuoksi sairastunut kärsii läpi yön hapenpuutteesta. Jos henkilö on painoindeksiltään vaikeasti lihava (painoindeksi yli 35), hän voi kärsiä myös päivisin hengitysvajeesta.

Hengitysvajeella tarkoitetaan sitä, että ihmisen elimistö ei saa riittävästi happea eikä hiilidioksidi poistu kehosta riittävän tehokkaasti. Seurauksena elimistö on jatkuvassa hapenpuutteessa. Jopa kolmannella ylipainoisista, jotka ovat vaikeasti lihavia ja joutuneet sairaalahoitoon, on todettu hengitysvaje.

Hengitysvajeesta kärsivä hengittää raskaasti, tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi ja nukahtelee helposti. Hengitysvaje myös lisää riskiä sairastua muihin tauteihin kuten keuhkoverenpaineeseen tai sydäntauteihin.

Hoitomuotoina painonhallinta ja CPAP-hoito

Uniapnean hoitoa helpottaa, jos sairastunut pudottaa painostaan edes muutaman kilon. Laihduttaminen vaikuttaa heti hengityksen helpottumisena ja elämänlaadun parantumisena sekä helpottaa liikunnan harrastamista, joka osaltaan auttaa painonhallinnassa.

Uniapnean hoitona käytetään myös yönaikaista CPAP-ylipainehoitoa. Nukkujan kasvoilla on maski, johon laite puhaltaa kevyesti paineistettua ilmaa pitäen hengitystiet avoinna. Ylipainehoito estää yönaikaiset hengityskatkokset, apneat, jotka aiheuttavat mm. voimakasta päiväaikaista väsymystä.

Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Siitä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Rakenteellisesti ahdas nielu altistaa uniapnealle, mutta suurin syy on ylipaino. Kaulan ja nielun alueelle kertyvä ylimääräinen rasvaa tekee ilmatiet ahtaiksi.

Sairautta tutkitaan mittaamalla unenaikaisia hengitysliikkeitä, kuorsausta, liikehtimistä ja veren happipitoisuutta. Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Uniapneaa arvioidaan Suomessa sairastavan noin 150 000 henkilöä.


Lähde: Hengitysliitto

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy