Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Hyvä lihasvoima ja normaali paino kannattaa hankkia viimeistään keski-iässä
Hyvä lihasvoima ja normaali paino kannattaa hankkia viimeistään keski-iässä

Hyvä fyysinen kunto ja normaalipaino keski-iässä hidastavat lihasvoiman heikkenemistä.

Sen sijaan nopeampaan lihasvoiman heikkenemiseen vaikuttavat fyysisesti raskas työ, tupakointi, lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit, korkea verenpaine, diabetes ja astma.
 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan hyvä lihasvoima keski-iässä ja terveet elintavat ylläpitävät lihasvoimaa vanhuudessa. Lihasvoiman heikkeneminen on ensimmäisiä ikääntymiseen liittyviä muutoksia kehossa ja heikkeneminen alkaa 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tutkimuksen mukaan liikunnan lopettaminen, tupakoinnin jatkaminen ja uusien sairauksien ilmaantuminen olivat yhteydessä nopeampaan lihasvoiman heikkenemiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on tutkittu lihasvoiman muutoksia ja sitä selittäviä tekijöitä yli kahdenkymmenen vuoden seurantatutkimuksessa. Tutkimuksessa havaittiin, että aluksi lihasvoiman heikkeneminen on vähäistä, mutta se laskee tasaisesti iän myötä ja lopulta kiihtyy voimakkaasti 75–80 vuoden iässä. Hyvä lihasvoima vanhuudessa on erityisen tärkeää, koska se ylläpitää liikkumis- ja toimintakykyä ja ehkäisee kaatumistapaturmilta. Lihasmassan määrällä on merkitystä myös aineenvaihdunnan kannalta.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että perusta hyvälle kunnolle ja toimintakyvylle vanhuudessa luodaan jo keski-iässä. Siksi fyysisestä kunnosta huolehtiminen ja elintaparemontti kannattaa aloittaa viimeistään keski-iässä hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä.

Tutkimuksessa seurattiin lähes tuhatta suomalaista 22 vuoden ajan. Tutkittavat osallistuivat vuonna 1978–80 toteutettuun Mini-Suomi –tutkimukseen, jossa heille tehtiin perusteellinen terveystarkastus ja mitattiin käden puristusvoima. Heidän terveydentilansa ja puristusvoimansa mitattiin uudelleen 22 vuotta myöhemmin Terveys 2000 –tutkimuksen yhteydessä.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy