Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Liikunnasta ja terveellisistä välipaloista hyvinvointia lasten ja nuorten arkeen
Liikunnasta ja terveellisistä välipaloista hyvinvointia lasten ja nuorten arkeen

Liikunta, ravinto ja riittävä uni ovat keskeisiä hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Pohja hyvinvointia ylläpitäviin ja edistäviin elämäntapoihin omaksutaan jo lapsuudessa.

On tärkeää tarjota lapselle tietoa sekä vahvistaa lapsen voimavaroja ja taitoja hyvinvoinnin vaalimiseen. Tämä vaatii asenteiden muutosta, uusia toimintamalleja ja esimerkkiä.
 

Sotkamossa on ollut vuodesta 2009 alkaen käynnissä Liikkumisesta kansalaistaito -hanke, jonka on tarkoitus jatkua kesään 2014 asti. Elämäntapamuutokseen tähtäävässä ohjelmassa pyritään ongelmien hoitamisen sijasta niiden ennaltaehkäisyyn. Hankkeen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia luomalla ympäristö, jossa on helppo omaksua hyvinvointia edistävät liikunta- ja ruokailutottumukset. Toimilla, jotka tähtäävät sekä liikunnan lisäämiseen että terveellisempiin ruokailutottumuksiin, voidaan tutkimusten mukaan vaikuttaa tehokkaimmin mm. lasten ja nuorten riskiin lihoa. Siksi sekä liikunta että ravinto on otettu mukaan Liikkumisesta kansalaistaito - hankkeeseen.

Liikkumisesta kansalaistaito -hankkeessa toimenpiteitä kohdistetaan lasten ja nuorten lisäksi kouluympäristöön ja -henkilökuntaan, vanhempiin sekä kuntatasolle. Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahoituksen (ESR) rahoituksella ja sitä hallinnoi Kainuun Etu Oy/ Snowpolis. Tutkimusta koordinoi Jyväskylän yliopisto. Tutkimus- sekä asiantuntijaroolissa on Itä-Suomen yliopisto. Tutkimuksessa on tehty yli 25 toimenpidettä neuvola-, päiväkoti- ja kouluympäristössä sekä kunnan toiminnassa. Esimerkiksi kasvatushenkilöstön koulutukset ovat tähdänneet motoristen taitojen oppimisympäristöjen luomiseen ja lasten aktiivisuuden lisäämiseen. Koulupäivien rakennetta on muokattu liikkumista tukevaksi ja oppilaiden osallisuutta suunnitteluun on lisätty.

Terveellisyys on välipalan kriteeri

Yhtenä hankkeen konkreettisena tavoitteena on ollut kehittää koulussa tarjottavaa välipalatarjontaa. Tähän liittyen Sotkamossa alkoi syksyllä 2011 Leipätiedotus ry:n ja Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Haukkaa VÄLILLÄ -hanke, jonka tavoitteena on lisätä terveellisten välipalojen tarjontaa yläkoulujen oppilaille ja tukea näin nuorten jaksamista ja hyvinvointia. Vuonna 2011 Haukkaa VÄLILLÄ -hanke on toteutettu 12 kunnassa, Sotkamon lisäksi mm. Kajaanissa ja Kuusamossa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi kouluruokailusuosituksen vuonna 2008. Sen mukaan nuorille on järjestettävä mahdollisuus ravitsevaan välipalaan, mikäli oppitunnit jatkuvat yli 3 tuntia koululounaan jälkeen. Välipalan perustana ovat kuitupitoiset viljatuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat. Runsaasti rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävät tuotteet eivät kuulu kouluympäristöön. Terveellistä välipalaa tarjoamalla pyritään lisäämään nuorten kuidunsaantia ja vähentämään paljon sokeria sisältävien välipalojen kulutusta, joka on lisääntynyt energia- ja virvoitusjuomien sekä makeisten yleistyessä välipaloilla.

Haukkaa VÄLILLÄ -hankkeessa on kolmen vuoden aikana ollut mukana yli 50 000 yläkoulun oppilasta ympäri Suomea. Hankkeen projektikoordinaattorin mukaan tulokset ovat olleet hyviä. Koulujen välipalatarjonta on vähentänyt epäterveellistä napostelua ja sekä oppilaat että opettajat ovat kokeneet suositusten mukaisen välipalan parantavan oppilaiden jaksamista iltapäivän oppitunneilla. Oppilaiden mukaan välipalan valintaan vaikuttavat maku sekä se, kuinka hyvin välipala pitää nälän loitolla. Mieluisin välipala onkin ollut täysjyväleipä.

Tottumuksiin voidaan vaikuttaa

Hankkeiden vaikuttavuutta seurataan kyselytutkimusten avulla. Liikkumisaktiivisuuden muutoksia tutkittaessa on käytetty apuna mm. aktiivisuusmittareita. Lasten liikkumisen määrässä ja ruokailutottumuksissa on jo saatu positiivisia muutoksia aikaan. Tuloksia Haukkaa VÄLILLÄ -hankkeen vaikutuksista oppilaiden välipalakäyttäytymiseen sekä Liikkumisesta kansalaistaito -hankkeen uusien toimenpiteiden osalta saadaan keväällä 2012. Toimenpiteistä muodostuu malli, jota voidaan jatkossa hyödyntää ympäri Suomea. Määrätietoisella ja tavoitteellisella toiminnalla lasten hyvinvointia voidaan lisätä.

Lähde: Leipätiedotus ry

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy