Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Laiton lääkekauppa yleistyy myös Suomessa
Laiton lääkekauppa yleistyy myös Suomessa

Laiton lääkekauppa Euroopassa on laajaa ja se yleistyy myös Suomessa.

Lääkeväärennökset ovat maailmalla miljardiluokan bisnestä ja edullisten lääkkeiden tilaaminen verkkosivuilta tuntuu monesta helpolta ja edulliselta vaihtoehdolta.
 

Suomi osallistui toistamiseen nyt neljännen kerran järjestettyyn kansainväliseen lääkeoperaatioon. Ensimmäisessä vuoden 2008 operaatiossa oli mukana kahdeksan maata, tänä vuonna jo 81. Syynä operaatioon on lääkkeiden kasvava laiton nettikauppa ja tavoitteena suojella kansalaisten terveyttä. Kuluttajan on hyvä tietää lääkeväärennösten terveysriskit.

Lääkeväärennösten takana on aina rikollinen toiminta


Operaation tavoite oli takavarikoida lääkeväärennökset ja muut laittomat lääkevalmisteet sekä sulkea laittomat verkkosivut. Tavoite oli myös selvittää lääkkeiden tuottajien ja välittäjien henkilöllisyys, paljastaa taustalla olevat rikollisjärjestöt ja saada vastuuhenkilöt syytteeseen. Ajatus oli myös rikoksella saadun hyödyn selvittäminen.

Tulli vastasi operaation toteutuksesta ja kansallisesta koordinaatiosta. Mukana olivat myös Poliisihallitus, Keskusrikospoliisi sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea).

Potenssilääkkeet, hormonit, särkylääkkeet...


Tulli otti tarkastukseen lukuisia ulkomailta tulleita postilähetyksiä ja takavarikoi kymmenittäin laittomia lääke-eriä. Viranomaiset löysivät useita lääkkeitä myyviä nettisivustoja. Useat takavarikoidut lähetykset sisälsivät monella eri kauppanimellä myytäviä potenssivalmisteita, hormoneja, anabolisia steroideja, särkylääkkeitä ja antibiootteja.

Alustavien, 53 maan tulosten mukaan iskun aikana 20.-27.9. viranomaiset sulkivat 14 000 sivua ja poistivat yli kuusisataa sivua myynti- ja huutokauppasivuilta. Osallistujamaat tarkastivat 45 000 lähetystä ja takavarikoivat niistä noin kahdeksantuhatta. Viisikymmentäviisi ihmistä on pidätetty ja viranomaiset ovat tehneet kolmekymmentäkuusi kotietsintää. Tämänvuotisten takavarikkojen määrä nousee yli 4,5 miljoonaan euroon.

Lääkeväärennökset ovat miljardiluokan liiketoimintaa

Lääkerikosten ja lääkerikkomusten määrä on yleistynyt viimeisten vuosien aikana. Tulli paljasti vuonna 2006 yli 500 tapausta ja viime vuonna jo yli 900. Tuhansien verkkosivujen kautta kaupattavista lääkkeistä jopa puolet saattaa olla väärennöksiä ja niitä on vaikea erottaa aidoista valmisteista.

Yhdysvaltalainen lääkealan järjestö Center for Medicine in the Public Interest arvioi, että väärennettyjen lääkkeiden kauppa on vuosittain jopa 75 miljardia dollaria. Maailman tullijärjestön (WCO) mukaan lääkeväärennöksiä myydään vuodessa jopa 200 miljardilla dollarilla. Maailman Terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan koko maailman lääkemyynnistä jopa kymmenen prosenttia olisi väärennöksiä.

Intia ja Kiina valmistavat valtaosan maailman lääkeväärennöksistä.

Kehittyneissä maissa väärennettäviä lääkkeitä ovat erektiolääkkeet, painonpudotukseen tarkoitetut valmisteet, kolesterolilääkkeet, dopingaineet sekä antibiootit ja viruslääkkeet. Kehitysmaissa väärennetään geneerisiä antibiootteja, malarialääkkeitä, HIV-lääkkeitä ja erilaisia rokotteita.


Lähde: Tulli


 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy