Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ylisuurten rintojen pienennysleikkaus parantaa huomattavasti elämänlaatua
Ylisuurten rintojen pienennysleikkaus parantaa huomattavasti elämänlaatua

Rintojen pienennysleikkaus parantaa huomattavasti ylisuurista ja painavista rinnoista kärsivien naisten elämänlaatua, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty väitöstutkimus.

Ylisuuret ja painavat rinnat heikentävät usein naisen elämänlaatua ja aiheuttavat myös selviä terveysongelmia, kuten niskahartiaseudun oireilua, päänsärkyä ja selkäkipua.

Suuret rinnat voivat haitata myös liikuntaharrastuksia ja jopa normaalia arkiliikuntaa. Rintojen alainen iho voi hautua rikki ja rintaliivien olkaimista painua kivuliaat urat hartioihin; sopivien ja riittävästi tukevien rintaliivien löytäminen on vaikeaa. Usein pitkään jatkuneeseen kipuoireistoon liittyy myös masennusta, ahdistusta ja itsetunnon heikkenemistä. Ylisuuret rinnat voivat myös aiheuttaa ongelmia sosiaalisessa ja intiimissä kanssakäymisessä.
 
Väitöstutkimuksessa selvitettiin rintojen pienennysleikkauksen vaikuttavuutta satunnaistetulla tutkimusasetelmalla. Potilaat satunnaistettiin leikattaviin potilaisiin, jotka kontrolloitiin kuuden kuukautta leikkauksesta ja ei-leikattaviin potilaisiin, jotka kontrolloitiin kuuden kuukauden seuranta-ajan jälkeen. Näitä kahta ryhmää verrattiin toisiinsa arvioitaessa leikkauksen vaikuttavuutta. Jälkimmäisen ryhmän potilaat leikattiin normaaliin tapaan tutkimuksen seuranta-ajan jälkeen.

Vaikuttavuutta arvioitiin kartoittamalla potilaiden yleistä elämänlaatua, rintoihin liittyviä oireita, mielialaa ja kipua.

Ylisuuriin rintoihin liittyi merkittävästi heikentynyt elämänlaatu verrattuna ikävakioituun naisväestöön. Elämänlaatu heikkeni pienennysleikkausta odottavilla potilailla jotakuinkin saman verran kuin tekonivelleikkausta odottavilla polvi- tai lonkkanivelkulumapotilailla.
 
Kuuden kuukauden seuranta-ajan jälkeen havaittiin, että rintojen pienennysleikkaus oli parantanut merkittävästi potilaiden elämänlaatua sekä vähentänyt huomattavasti rintoihin liittyviä haitallisia oireita ja kipua. Yleinen elämänlaadun koheneminen oli samaa luokkaa kuin lonkan tekonivelleikkauksessa olleilla potilailla ja suurempi kuin tehtäessä polven tekonivelleikkaus.

Potilaiden ahdistus- ja masennusoireisto väheni myös merkittävästi leikkauksen jälkeen.

Rintojen pienennysleikkauksen vaikuttavuus säilyi 2-5 vuoden seurannassa. Tulokset muutaman vuoden seurannassa osoittautuivat joiltakin osin jopa hivenen paremmiksi kuin lyhytaikaisen seurannan tulokset.
 
Nämä tulokset osoittavat, että ylisuurten ja painavien rintojen pienennysleikkaukseen hakeutuvilla naisilla on rasitteenaan huomattava terveydellinen haitta, johon leikkaus tuottaa merkittävän ja pysyvän helpotuksen.  
 
Lähde: Helsingin yliopisto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy