Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vaihdevuodet tuntuvat myös suussa
Vaihdevuodet tuntuvat myös suussa

Vaihdevuosi-ikäiset naiset kärsivät usein kuivasta ja kivuliaasta suusta, vaikka näkyvää syytä oireiluun ei ole.

Vaihdevuosien hormonihoidolla ei näytä olevan vaikutusta oireiluun. Tiedot käyvät ilmi Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.
 

Väitöstutkimuksen mukaan helsinkiläisten vaihdevuosi-ikäisten naisten suun terveydentila on kohtalaisen hyvä. Vaihdevuosien hormonihoitoa käyttävillä ei suun terveydentila eronnut niistä, jotka eivät hormonihoitoa käyttäneet.

Tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii oireilusta, joihin liittyy kuivan, kivuliaan tai polttavan suun tunnetta. Kuivan suun tunteesta kertoi kyselytutkimuksessa 20 prosenttia vastanneista, ja kahdeksan prosenttia oli kärsinyt kivuliaan tai polttavan suun tunteesta. Ensimmäisessä kliinisessä tutkimuksessa kuivan suun tunteesta valitti 28 prosenttia osallistujista ja seurantatutkimuksessa 24 prosenttia osallistujista.

Kliinisen kokemuksen perusteella vaihdevuosi-ikäisillä naisilla suun vaivat ovat yleisiä. Tyypillinen oire on suun kuivuuden tunne sekä epämääräinen suun alueen polttava kipu, joihin ei tutkimuksessa löydy mitään näkyvää syytä.

Kuiva ja kivulias suu näyttää olevan nimenomaan vaihdevuosiin liittyvä oire eikä hormonien käytöllä ollut vaikutusta sen esiintymiseen.

Kliinisessä tutkimuksessa havaittiin myös, että vaihdevuosi-ikäisillä naisilla esiintyi kiinnityskudossairauksia hieman enemmän kuin kansallisessa Terveys 2000 -tutkimuksessa vastaavassa ikäryhmässä. Pitkälle edennyttä kiinnityskudossairautta oli tutkimusaineistossa kuitenkin hieman vähemmän kuin väestöaineistossa.

Koska sylki on keskeisen tärkeä suun puolustusfunktio, on sen erityksellä ja koostumuksella ensiarvoisen tärkeä merkitys suun ja hampaiden sairauksiin ja siten myös yleisterveyteen.
Vaihdevuosien aiheuttamat mahdolliset muutokset syljen erityksessä ja koostumuksessa ovat kuitenkin huonosti tunnettuja.

Hormonihoidon antama apu useiden naisten vaihdevuosioireisiin on kiistatonta ja hormonihoidolla voi olla merkitystä myös suun alueen oireiden helpottamiseen, mutta sen vaikutus näyttää olevan yksilöllistä.”

Väitöksen tutkimusaineisto koostui vuosina 1997-1998 Helsingin kaupungin mammografiaan osallistuneista 50-58 -vuotiaista naisista. Heistä joka viides vastasi yleistä terveydentilaa, lääkitystä ja suunalueen oireita koskevan kyselyyn. Vastanneista 3 176 naisesta valittiin satunnaisotannalla 400 (200 hormonihoitoa käyttävää ja 200 ei-käyttävää) naista kliiniseen kahden vuoden seurantatutkimukseen.   Kliiniseen tutkimuksen tilastolliset analyysit tehtiin 161 potilasta, joista 106 käytti hormonihoitoa ja 55 ei.

Lähde: Helsingin yliopisto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy