Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Talvilomakausi lisää tulipaloriskiä
Talvilomakausi lisää tulipaloriskiä

Tulisijasta tai hormista syttyvät tulipalot lisääntyvät talvilomakaudella.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että asunnossa tulee olla riittävä määrä toimintakuntoisia palovaroittimia. Jotta pitkään kylmänä ollut tulisija tai hormi ei halkeaisi, sen lämmittäminen on aloitettava varovasti. Häkämyrkytyksen välttämiseksi hormin savupellit suljetaan vasta, kun hiillos on sammunut.

Talvilomalaisten kannattaa muistaa, että esimerkiksi vapaa-ajan asunnossa tai vuokramökissä on oltava riittävä määrä toimintakuntoisia palovaroittimia. Lomalaisen kannattaa ensi töikseen testata ne painamalla testinappia. Jos palovaroittimet ovat olleet katossa talven yli, kosteus tai kylmyys on voinut vaurioittaa niitä. Palovaroittimet on syytä testata myös silloin, kun asunto on ollut jonkin aikaa tyhjillään. Paristo on saattanut tällä välin tyhjentyä.

Pitkään kylmänä olleen tulisijan lämmittämisessä piilee vaaroja. Liian nopea ja raju lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin ja niistä edelleen koko taloon.

Pesään laitetaan aluksi vain muutama puu. Kun seuraavia pesällisiä poltetaan, puiden määrää voi vähitellen lisätä. Tulisijan käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti, koska esimerkiksi joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä. 
Häkä tappaa nopeasti ja huomaamattomasti

Vaaratilanne voi syntyä myös silloin, kun hormin savupellit suljetaan liian aikaisin. Tällöin häkää voi päästä huoneistoon. Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä, joten ihminen ei voi tunnistaa vaaraa. Häkämyrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus ja uneliaisuus. Pahimmassa tapauksessa myrkytyksestä voi seurata kooma, pysyvä aivovamma tai kuolema.

Häkä pääsee poistumaan, jos hormin savupeltiin poraa 20-30 millimetrin kokoisen reiän tai taittaa siitä kulman pois. Turvallisuutta lisää se, että hankkii palovaroittimen lisäksi myös häkävaroittimen.

SPEKin mediaseurannan mukaan tulipaloissa kuoli tammikuussa 7 ihmistä. Kuolleista 2 oli naisia ja 4 miehiä. Yhden sukupuoli ei ole SPEKin tiedossa. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 11.

Lähde: SPEK

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy