Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Työuupumus vaivaa yrittäjiä
Työuupumus vaivaa yrittäjiä

Fennian ja Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan yrittäjät pitävät varautumista työkyvyttömyyteen, sairastumiseen, asiakkaiden menestykseen ja kysynnän heikentymiseen erityisen tärkeänä.

Riskeinä he näkevät lisäksi henkilöstön huolimattomuuden sekä johdon tietotaidon puutteet. Yrittäjät arvioivat oman työkykynsä varsin hyväksi, vaikka puolet ilmoitti kärsineensä työuupumuksesta viimeisen vuoden aikana.

Yleisimmin yrityksissä on varauduttu tulipalon, murron, ryöstön ja varkauden varalle sekä koneiden, laitteiden ja työvälineiden rikkoutumisen varalle. Riskeihin varautuminen koetaan erityisen tärkeäksi yrittäjän työkyvyttömyyden, yrittäjän sairastumisen, asiakkaiden menetysten ja kysynnän heikentymisen suhteen.

Rakennukset ja esineet vakuutetaan yleensä hyvin. Sen sijaan henkilöriskit on huomioitu heikommin. Seinät ja katot vakuutetaan, mutta yrittäjän tärkein pääoma yrittäjä itse unohdetaan.

Yrittäjät näkevät tärkeinä myös varautumisen energian saannin keskeytymisen sekä atk-laitteiden rikkoutumisen varalta, mutta näiden riskien toteutumiseen on varauduttu heikommin. Esimerkiksi 30 % ei ole varautunut atk:n rikkoutumiseen, vaikka sillä on erityisen suuri merkitys pienelle yritykselle.

Aiempiin tutkimuksiin verrattuna energian saannin keskeytyminen ja atk-laitteiden rikkoutuminen ovat nousseet keskeisiksi riskeiksi yrittäjien keskuudessa.

Joka toinen kokenut työuupumusta viimeisen vuoden aikana

Tutkimuksen mukaan yrittäjät kokevat oman työkykynsä varsin hyväksi. 87 prosenttia yrittäjistä uskoo kykenevänsä työskentelemään varmasti tai todennäköisesti eläkeikään asti. Rakentamisen toimialalla osuus on hieman pienempi.

Puolet yrittäjistä sanoo kokeneensa työuupumista viimeisen 12 kuukauden aikana. Iän mukaan tarkasteltuna uupumusta kokeneita on etenkin 41–49-vuotiaiden keskuudessa. Syynä tähän voi olla se, että usein juuri siinä iässä kasvatetaan yritystoimintaa.

Työterveyshuolto uupuu yli puolelta. Vastaajista puolet on yksinyrittäjiä, mikä osaltaan selittää työterveyshuollon puuttumisen. Moni yksinyrittäjä ei tiedä, että voi järjestää itselleen työterveyshuollon tai että hänen kannattaa hankkia turvakseen henkilövakuutuksia.

Henkilöstön huolimattomuus ja johdon tietotaidon puute huolestuttavat

Vastaajat pitävät henkilöstön huolimattomuutta ja johdon tietotaidon puutetta riskinä. Vastaajista 64 % pitää henkilöstön huolimattomuutta kohtalaisena tai suurena riskinä. Henkilöstön huolimattomuus nähdään jopa suurempana riskinä kuin murto ja varkaus, ja se on selkeästi noussut suhteessa aiempiin tutkimuksiin. Johdon tietotaidon puutetta pitää suurena tai kohtalaisena uhkakuvana 66 % vastaajista.

Kun vastaajia verrataan ikäryhmittäin, käy ilmi, että alle 30-vuotiaat yrittäjät pitävät ympäristövastuuseen liittyviä riskejä huomattavasti suurempana kuin muut ikäluokat. Nuoret pitävät ympäristölainsäädännön muutoksia pienempänä riskinä, joten he ovat luultavasti paremmin tietoisia ja varautuneita riskeihin. Näyttää siltä, että nuorempi yrittäjäsukupolvi on ympäristötietoisempaa.

Lähde: Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy