Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Terveyskeskusten hammaslääkärille pääsyä odotetaan pitkään
Terveyskeskusten hammaslääkärille pääsyä odotetaan pitkään

Terveyskeskukset eivät ole pystyneet vähentämään yli puoli vuotta hammaslääkärille odottaneiden määrää, vaan pitkään odottaneiden määrä on kasvanut selvästi syksyn aikana.

Lokakuussa 2010 tehdyn selvityksen mukaan noin 12 000 henkilöä oli odottanut hammaslääkärille pääsyä yli kuusi kuukautta, kun viime keväänä pitkään odottaneita oli noin 7 500. Myös odotusajat hammaslääkärin vastaanotolle ovat pidentyneet.

Hammaslääkärin vastaanotolle yli puoli vuotta odottaneiden määrä näyttää olevan selvässä kasvussa. Syksyllä tehdyn selvityksen mukaan hammaslääkärille puoli vuotta tai pidempään odottaneita oli noin 12 000. Odottajia on nyt enemmän kuin vuoden 2008 maaliskuussa, jolloin yli kuusi kuukautta odottaneita oli noin 11 800.  Eniten yli puoli vuotta hammaslääkärin vastaanotolle odottaneita asiakkaita on Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla, joissa myös odottajien määrä on lisääntynyt eniten.

Väestöstä liki viidesosa asuu alueella, joiden terveyskeskuksissa on jatkuvia ongelmia toteuttaa hoitoonpääsy kuuden kuukauden sisällä. Keskimääräiset odotusajat hammaslääkärin vastaanotolle ovat myös pidentyneet syksyn aikana. Lähes kolme viidesosaa väestöstä asuu alueella, jossa hammaslääkärille pääsyä joutuu kiireettömässä tapauksessa odottamaan yli kolme kuukautta. Viime keväänä puolet väestöstä asui alueella, jossa vastaanottoaika hammaslääkärille järjestyi keskimäärin kolmen kuukauden sisällä.

Hyvänä asiana voidaan kuitenkin pitää yli kolme kuukautta odottaneiden määrän pienentymistä. Hammaslääkärille pääsyä yli kolme kuukautta odottaneita oli lokakuussa noin 30 700, mikä on noin 4 300 asiakasta vähemmän kuin keväällä. Yli kolme kuukautta odottaneiden määrä on vähentynyt varsinkin Varsinais-Suomen, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella. Suun terveydenhuollossa laki sallii hoidon järjestämiseen määrätyn kolmen kuukauden takuuajan ylityksen enintään kolmella kuukaudella.

Yhteydensaantiin liittyvät ongelmat jatkuvat

Terveyskeskusten suun terveydenhuollossa välitön yhteydensaanti on hiukan heikentynyt viime keväästä. Yli neljäsosa väestöstä asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, josta raportoidaan ajoittaisista yhteydensaannin ongelmista. Vielä viime keväänä näytti siltä, että terveyskeskusten hammashoitolat olisivat saamassa yhteydensaantiin liittyvät ongelmat korjattua. Ajoittaiset ongelmat yhteydensaannissa koskettavat erityisesti Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilla asuvaa väestöä.

Hoidon tarpeen arvioinnin toteutuminen kolmen arkipäivän aikana on parantunut syksyllä. Väestöstä 97 prosenttia asuu sellaisen terveyskeskuksen aluella, jossa hoidon tarve arvioidaan kolmen arkipäivän kuluessa. Tilanne on nyt parempi kuin viime keväänä ja vuosi sitten syksyllä.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy