Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ehkäisyn historia ulottuu kauas
Ehkäisyn historia ulottuu kauas

Raskauden ehkäisy ei ole uusi asia, sillä varmuudella ainakin 4000 vuotta raskautta on ehkäisty niin luonnollisilla keinoilla kuin taikuudella. Muinaiset ehkäisyvälineet muistuttivat osin tämän päivän ehkäisyvälineitä, esimerkiksi pessaaria, mutta ehkäisyn käyttöön vaikuttivat lähinnä uskomukset, ei niinkään tieto.

Varsin myöhään alettiin ymmärtää hedelmöitymisen biologiaa, sillä esimerkiksi vasta 1850-luvulla selvisi hedelmöitymisen ajankohta.

Viime vuosikymmenten aikana ehkäisyssä on otettu merkittäviä askeleita eteenpäin ja ehkäisymenetelmiä on tarjolla runsaasti tableteista ehkäisyrenkaaseen ja kierukoista implantaatteihin.

Ensimmäinen muinaisen Egyptin säilynyt papyrus, jossa mainitaan kolme käytettyä ehkäisymenetelmää, on vuodelta 1850 eKr. Nämä menetelmät olivat kuminen materiaali, jolla emätin vuorattiin, kohdunsuun peittäminen hunaja-natriumkarbonaatti-yhdistelmällä, jota laitettiin emättimeen, sekä krokotiilin lanta -pessaari.

Muinaisessa Kreikassa otettiin edistysaskeleita - keskiaika toi takapakkia

Muinaisessa Kreikassa ja Roomassa ehkäisyasiat olivat esillä. Hippokrates kuvasi ensimmäisen kierukan: lampaanrasvalla täytetyn onton lyijyputken, joka viedään kohdunsuun läpi. Aristoteles mm. suositteli laittamaan emättimeen öljyä ja peittämään kohdunkaulan. Soranos oli ensimmäinen, joka suositteli varmoja päiviä 150 jKr. Hän uskoi hedelmöitymisen tapahtuvan kuukautisten aikana. Roomassa oli puolestaan käytössä esinahan alle kirurgisesti asetettava rengas, joka esti miestä koskaan olemasta yhdynnässä.

Antiikin ajan ehkäisytietous unohtui katolisen kirkon heijastamissa jäykissä asenteissa keskiajalla. 700 vuoden aikana ei juuri tullut uutta ehkäisytietoutta, ja naisen huono asema näkyi mm. käsityksenä naisen likaisuudesta, siveysvöiden käytössä, lapsiavioliitoissa ja noitavainoissa.

Lääketieteellinen renessanssi toi kondomin

Vesaliuksen vuonna 1543 julkaistu On the Structure of the Human Body aloitti lääketieteellisen renessanssin. Fallobius aloitti taistelun syfilistä eli kuppaa vastaan ja esitteli pellavaisen kondomin. 1600-luvun puolen välin aikoihin kondomia on varmuudella käytetty ainakin Lontoossa ja Pariisissa, ja 1700-luvulla kondomeja valmistettiin Englannissa teollisesti lampaan suolesta.

1700- ja 1800-lukujen vaihteessa elänyt Markiisi De Sade mainitsee kirjassaan kolme siihen aikaan laajasti tunnettua raskaudenehkäisymenetelmää: vaginaalisen sienen, jossa käytettiin vettä ja brandya spermisidinä, kondomin sekä anaaliyhdynnän.

1800-luvulla otettiin edistysaskelia ehkäisyasioissa; Silloin aloiteltiin ehkäisyvälineiden teollista valmistusta ja tiedon levittämistä. Tällöin alkoi myös taistelu ehkäisyn hyväksymiseksi kaikkialla maailmassa, ja sama taistelu jatkuu yhä. Varmat päivät ja hedelmöityksen ajankohta selvisivät 1800-luvun puolivälissä. 1880-luvulla otettiin käyttöön spermisidit ja kiniini- ja kaakaovoipessaarit sekä avattiin maailman ensimmäinen ehkäisyklinikka Hollannissa.

Nykypäivän vaihtoehdot

1900-luvun alusta on tietoja kohdunsisäisen ehkäisyn käytöstä. Nämä välineet kehittyivät vuosien saatossa ja 1970-luvulla käyttöön otettiin kuparikierukka. 1937 havaittiin, että progesteroni ehkäisee kanin ovulaation ja Pincus alkoi tutkia, tapahtuuko niin myös ihmisellä, minkä myötä ensimmäinen ehkäisytabletti tuli Yhdysvaltojen markkinoille 1960.

Ehkäisy on muuttunut paljon historiansa aikana. Naisten terveyden kannalta on otettu todella merkittäviä edistysaskeleita. Nykyisin huomio kiinnittyy yhä enemmän ehkäisymenetelmän käytön helppouteen, mukavuuteen ja siihen, että menetelmä ei aiheuttaisi haittavaikutuksia. Nainen haluaa ehkäisyn, joka on tehokas, ja jota ei välttämättä tarvitse muistaa päivittäin.

Kehitystyön tuloksena on markkinoille tullut yhdistelmähormoniehkäisyvalmisteita, joita ovat ehkäisyrengas, ehkäisylaastari sekä ehkäisytabletti. Ehkäisyrengas annostellaan kerran kuukaudessa, laastari kerran viikossa ja tabletti kerran päivässä. Suun kautta annosteltuna seerumin hormonipitoisuudet vaihtelevat päivittäin ja ihon kautta saavutetaan tabletteja matalammat, mutta viikoittaiset pitoisuushuiput. Ehkäisyrenkaassa seerumin estrogeenitaso pysyy hyvin tasaisena ja matalana, kun hormonit annostellaan emättimen kautta suoraan systeemiverenkiertoon. Menetelmä on hyvin siedetty 1 ja vastaa nykynaisen toiveeseen ehkäisymenetelmän helppoudesta.

Keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita ovat minipillerit, ehkäisysauva eli -implantaatti, hormonikierukka sekä ehkäisyinjektio. Estemenetelmiin kuuluvat miesten ja naisten kondomi, sekä spermisidit. Muita ehkäisymenetelmiä ovat kuparikierukka ja naisen sekä miehen sterilisaatio. Markkinoilla on myös progestiinia sisältäviä jälkiehkäisytabletteja, joita on tarkoitettu käytettäväksi silloin kun varsinainen ehkäisy on pettänyt tai se on unohtunut kokonaan.

Lähde: MSD Finland Oy

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy