Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat
Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat

Suomessa on nautittu viime päivinä helteestä, jonka ennustetaan yhä jatkuvan. Lämpötilan noustessa yli 24°C alkavat kuitenkin korkeista lämpötiloista aiheutuvat terveyshaitat ja kuolleisuus nopeasti kasvaa.

Suomessa ei helteestä aiheutuvaa terveysriskiä oteta aina kyllin vakavasti, vaikka suuri osa helteen aiheuttamista kuolemista olisi vältettävissä. Ilmastonmuutoksen muuttaessa Suomenkin ilmastoa, ja lisätessä säiden ääri-ilmiöitä, meidän on aika sopeutua uuteen tilanteeseen.
 

Ihmisen elimistö sopeutuu korkeisiin lämpötiloihin laajentamalla verisuonia ja lisäämällä hikoilua, joka johtaa nestehukkaan, jos riittävästä juomisesta ei huolehdita. Kun elimistö ei enää kykene sopeutumaan helteeseen, ilmaantuvat lämpöuupumisen moninaiset oireet: kuiva suu ja heikko olo, pahoinvointi ja päänsärky, kova hikoilu, lihaskivut ja -kouristukset.

Tilan pahentuessa lämpöhalvaukseksi hikoilu loppuu ja iho muuttuu kuivaksi ja punoittavaksi, hengitys vaikeutuu ja henkilö muuttuu sekavaksi – tällainen tila on aina henkeä uhkaava ja vaatii välitöntä hoitoa.

Riskiryhmiin kuuluvista läheisistä huolehdittava

Lapsilla ja ikääntyneillä sopeutumismekanismit eivät ole yhtä tehokkaita kuin työikäisellä väestöllä, joten he kuuluvat riskiryhmiin. Myös monet krooniset sairaudet altistavat helteen aiheuttamille vakaville terveyshaitoille, esimerkkinä sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet kuten keuhkoahtaumatauti sekä munuaissairaudet ja diabetes. Osa lääkkeistä kuten virtsan eritystä lisäävät ja hikoilua vähentävät lääkkeet lisäävät myös helteestä aiheutuvaa terveysriskiä.

Helteen aiheuttamaa terveysriskiä voi torjua yksinkertaisin keinoin:

- Pitää juoda runsaasti, eikä ainoastaan vettä vaan myös esimerkiksi mehuja tai kivennäisvettä, jotta kehon suolatasapaino ei vaarannu.
- Alkoholin ja kahvin juomista on syytä välttää.
- Helteellä tulee välttää myös raskasta ruumiillista ponnistelua, pukeutua vain kevyesti ja suojata pää, sekä pysytellä varjossa tai sisätiloissa.
- Sisätiloissa on huolehdittava läpivedosta tai käytettävä tuulettimia tai ilmastointia – myös kylmä suihku auttaa. Verhot tai sälekaihtimet auttavat viilentämään huoneita.
- Ensiarvoisen tärkeää on, että suomalaiset huolehtisivat varsinkin ikääntyneistä läheisistään helteen aikana, ja tunnistaisivat helleuupumisen oireet. Uupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää nestettä, viilentää kehoa ja lepää. Jos oireet ovat voimakkaita tai pitkittyvät, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy