Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Mielenterveyttä edistämällä työssä voidaan jatkaa pidempään
Mielenterveyttä edistämällä työssä voidaan jatkaa pidempään

Mielekäs ja sopivasti mitoitettu työ edistää henkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä. Mielenterveyshäiriöiden vuoksi alkaneet sairauspäivärahakaudet ovat kuitenkin kaksinkertaistuneet 10 vuodessa.

Jotta masennuksen ja muiden mielenterveyshäiriöiden torjunta onnistuisi, jaksamisongelmat tulee tunnistaa työpaikalla riittävän varhain. Esimiesten, HR-asiantuntijoiden, työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon toimiva yhteistyö edistää työhönpaluuta ja ehkäisee työntekijän syrjäytymistä työelämästä.

Työterveyslaitos on julkaissut työterveyshuolloille käytännönläheisen oppaan "Masennuksen ehkäisy ja hoito – työkaluja ja toimintamalleja työterveyshuoltoon". Myös esimiehet ja HR-asiantuntijat saavat kirjasta hyödyllisiä vinkkejä omaan työhönsä työhyvinvoinnin edistäjinä.

Kirjan avulla on pyritty vastaamaan työterveyshuollon ammattilaisten toiveisiin saada selkeitä, käytännönläheisiä ohjeita ja helppokäyttöisiä työkaluja sovellettavaksi työterveyshuoltojen tarpeisiin. Myös erikoissairaanhoitoa edustavien konsultoivien psykiatrien näkemykset masennuksen hoidon solmukohdista ja puutteista on otettu huomioon. Kirjan tarjoama tietopaketti perustuu näyttöön ja hyviin käytäntöihin.

Työterveyshuolto koordinoi ja varmistaa yhteyden säilymisen työpaikkaan

Työterveyshuolloilla on avainasema niin riskiryhmien seulomisessa kuin jo masennuksesta kärsivien mahdollisimman varhaisessa tunnistamisessa ja tukitoimien käynnistämisessä. On tärkeää, että koordinoiva kokonaisvastuu sairauspoissaoloista ja työkykyarvioinnista sekä kuntoutuksesta säilyy työterveyshuollossa ja yhteys työpaikkaan ei katkea. Työterveyshuolto tarvitsee yhteistyökumppanikseen työntekijöidensä hyvinvoinnista kiinnostuneen työnantaja-asiakkaan sekä varhaista konsultaatioapua ja verkostoyhteistyötä tarjoavat psykiatriset palvelut. Tuloksellinen masennuksen hoito ja työkyvyn ylläpitäminen edellyttävät hyvin toimivia yhteistyökäytäntöjä ja palvelujärjestelmän porrastusta.

Esimies havainnoi ja ottaa jaksamisongelmat puheeksi

Esimiehen tarjoamalla tuella on suuri merkitys työntekijälle silloin, kun työstressi tai muu kuormittava tekijä uhkaa hyvinvointia. Esimiehen tehtävä on havaita ja ottaa puheeksi työkykyongelmat mahdollisimman varhain, jotta vältetään pitkittyneen tilanteen vaikutusten leviäminen laajemmaksi työyhteisöä kuormittavaksi ristiriidaksi. Kun työkykyongelma ei ole ratkaistavissa työpaikalla tehtävin ratkaisuin, kuuluu esimiehen ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon työkykyarvion tekemiseksi, jotta terveydentila voidaan arvioida ja käynnistää ajoissa tarpeenmukaiset hoito- ja tukitoimet.

Lähde: Työterveyslaitos

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy