Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Leikki-ikäisten ylipainoon puututtava perheen elintaparemontilla
Leikki-ikäisten ylipainoon puututtava perheen elintaparemontilla

Leikki-ikäisistä ja alakouluikäisistä noin joka kymmenes ja yläkouluikäisistä noin neljäsosa on ylipainoisia. Tutkimukseen osallistuneiden lasten äideistä yli kolmannes, isistä yli puolet on ylipainoisia, ja vanhemmista noin joka kymmenes lihavia.

Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Lasten terveysseurantahankkeen vuosina 2007–2009 lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa toteuttamasta tutkimuksesta.

Suurin osa vanhemmista oli arvioinut lastensa terveydentilan hyväksi. Hieman vajaalla kolmasosalla tutkimukseen osallistuneista tytöistä ja pojista oli kuitenkin jokin lääkärin toteama sairaus, vamma tai kehitysviive. Säännöllinen lääkitys oli noin joka kymmenennellä lapsella.

Lasten ja koko perheen terveystottumuksiin tulisi kiinnittää huomiota. Alle puolet neuvolaikäisistä lapsista ja hieman yli puolet kouluikäisistä harjasi hampaansa suositusten mukaisesti kaksi kertaa päivässä. Tutkimukseen osallistuneet lapset nukkuvat yöunta keskimäärin noin tunnin vähemmän kuin samanikäiset keskieurooppalaiset lapset. Lasten kasvisten käyttöä tulisi lisätä ja sokeripitoisia elintarvikkeita vähentää. Myös vanhempien terveystottumuksissa olisi parannettavaa muun muassa liikunnan lisäämisessä, tupakoinnin lopettamisessa ja erityisesti isien alkoholin käytön vähentämisessä. Koko perheen hyvinvointiin tarvitaan terveystottumusten muutosten ohella muitakin vanhemmuuden tukemiseen tähtääviä toimia.

Joka kymmenes alle kouluikäisistä ja joka viides kouluikäisistä oli joutunut vähintään yhteen terveydenhuollon kontaktia vaatineeseen tapaturmaan kuluneen 12 kuukauden aikana. Tapaturmat ovat kuitenkin ehkäistävissä tunnistamalla riskit ja puuttumalla niihin. Turvalaitteet ovat keskeinen tapaturmien ehkäisykeino, mutta tulosten mukaan näyttäisi siltä, että niiden käytön tulisi olla nykyistä aktiivisempaa.

Siirtymävaiheen rokotukset uuteen rokotusohjelmaan siirryttäessä oli toteutettu erinomaisesti lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Noin 95 prosenttia tutkimukseen osallistuneista lapsista oli rokotettu suositusten mukaisesti. Aineistossa ei ollut yhtään täysin rokottamatonta lasta. Puutteellisesti rokotetuilla oli saamatta yleensä vain yksi tai kaksi rokoteannosta.

Lastenneuvola- ja kouluterveydenhuoltojärjestelmä mahdollistavat valtakunnallisen tiedonkeruun
THL on kehittänyt vuodesta 2006 alkaen Lasten terveysseuranta –hankkeessa valtakunnallista lasten terveysseurantaa. Tavoitteena on, että jatkossa keskeisiä lasten kasvua, kehitystä ja terveyttä koskevia tietoja saadaan kerättyä suoraan lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastuksista myös valtakunnallista terveysseurantaa varten. Palvelujärjestelmä tavoittaa lähes kaikki lapset ja lapsiperheet. Tähän saakka käytössä olevat sähköiset potilastietojärjestelmät eivät ole mahdollistaneet valtakunnallista, eivätkä edes alueellista tilastointia. Jatkossa lasten terveystiedon tilastointiin pyritään kansallisen sähköisen potilaskertomusarkiston, perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin ja sähköisten potilastietojärjestelmien kehittämisen myötä.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy